Контакти:

77202, Івано-Франківська обл.,
Калуський район, м.Болехів,
вул. Січових Стрільців, 9

Телефонуйте, адже ми завжди раді поспілкуватися!

Культурно-туристичний маршрут "Шляхами Наталії Кобринської у Болехові"

Екскурсійні мандрівки стануть гарною можливістю дізнатися більше про історію та культуру нашого міста, його найвидатніші місця, про видатних людей, що проживали і творили у нашому місті, подивитися цікаву архітектурну спадщину.

Першу тематичну безкоштовну екскурсію «Історична мандрівка містом Болеховом» провела досвідчена краєзнавиця і  гід, наукова співробітниця музею історії міста Болехова імені Романа Скворія Галина Романівна Якимів.  

Багато цікавого про історію Болехова з уст Галини Романівни дізналися учасники екскурсії. Першою локацією екскурсії була пам’ятка архітектури національного значення Міська Ратуша. Тут екскурсанти детально  дізналися про історію розвитку нашого міста, починаючи з часів Київської Русі до сьогодення. Перша згадка про Болехів датується 1371 роком.  З XV ст. в історичних джерелах йдеться про Болехів, як поселення, що утворилося з двох сіл — Болехова Волоського й Болехова Руського. Цікавою була розповідь про панування в місті родини Ґєдзінських, про  перехід влади над Болеховом від Речі Посполитої до Австрійського  уряду, який і розмістив тут значну кількість німецьких поселенців,  про існування в місті єврейського кварталу.

Детально зупинилася Галина Романівна на тому, що економічному розвитку Болехова сприяло наявність тут покладів солі і спорудження солеварні. Також пізніше розвивалася кустарна промисловість, створювалися майстерні  з виготовлення гаків, цвяхів, полотна та дубіння шкіри.

Звісно не оминули видатних людей, імена яких тісно пов’язані з Болеховом. До них належать письменники: Наталія Кобринська,  Іван Франко, В. Лукич (В.Левицький), Євгенія Ярошинська, скульптор М. Гаврилко та інші.

Під час екскурсії містом дізналися про походження назв вулиць, про будинки, в яких жили визначні постаті та в яких розміщувалися в минулому пошта та інші адміністративні приміщення.

Останньою локацією був Прикарпатський фаховий коледж лісового господарства та туризму. Багато цікавого дізналися про початок лісової освіти в Болехові, що  сягає середини 19 століття. У 1883 році Дирекцією лісів та державних маєтностей Галичини, яка входила в той час до Австро-Угорської імперії, в м. Болехові було засновано третю в усій Австро-Угорській монархії Лісову Школу, яка називалась тоді Нижча Лісова Школа в Болехові. Вона була другою після Львівської за значенням і готувала лісничих для роботи в державних і приватних лісах краю. У 1887 році вона була реорганізована у Школу Лісничих в Болехові, а з 1922 року стала називатись Державна Школа для Лісничих в Болехові.
Біля Лісової Школи був закладений унікальний для Прикарпаття за флористичним складом дендропарк. Це один з найстаріших парків Івано-Франківщини, колекція якого створювалася як з аборигенних деревних порід, так із завезених з Австрії, Швейцарії, Італії.


Відродження лісової освіти в Болехові почалося з 1993 року, коли в місті було створено лісовий ліцей-інтернат, а в 1995 році Івано-Франківською обласною радою на базі ліквідованого ліцею створено лісогосподарський технікум. У 1996 році новосформований педагогічний колектив почав працювати в новому вищому навчальному закладі 1-го рівня акредитації. 

Було дуже цікаво, багато нового дізналися як і жителі Болехова, так і викладачі та студенти Прикарпатського фахового коледжу лісового господарства та туризму, вчителі та учні Болехівського ліцею №1 «Академічний», внутрішньо-переміщені особи, які на даний час проживають у нашій громаді.

Захід проведений у рамках проєкту  «Створення культурно-туристичного маршруту «Шляхами Наталії Кобринської в м. Болехові» за підтримки Українського культурного фонду.

Друга безкоштовна  тематична екскурсія «Шляхами Наталії Кобринської в м. Болехові» відбудеться  24 жовтня 2023 року о 14.00 год.

Запрошуємо всіх, хто бажає познайомитися із життям і творчістю визначної жінки, української поетеси, засновниці організованого фемінізму в Україні, що більше 30 років проживала і творила у Болехові.

Ctrl
Enter
Знайшли помЕлку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter